31. 7. 2009

Klany: kniha otázek a odpovědí má nový trailer

 

Následující nový trailer je příkladem skvělé grafiky v pohybu s výzvou k činu. Knihu si můžete stáhnout v angličtině v pdf. Na tomto blogu postupně uveřejňuji překlad do češtiny.

 

Překlad knihy do češtiny

Následujte mě na Twitteru
Staňme se přáteli na Facebooku
Sledujte mě na FriedFeedu
Přidejte si mě do své sítě na Delicious
Můj LinkedIn profil

 

Značky Technorati:

15. 7. 2009

Personal Branding: Proč nemůžete vyniknout jako specialista na sociální média

 

A Brand New Type of Computer / Zcela nový druh počítače V minulém článku jsem psal o tom, že lidé o sobě prohlašují, že jsou odborníky (specialisty, experty) na sociální média. Proč to není chytrá strategie?

  1. Protože nemůžete vyniknout. Všichni umíme v podstatě to stejné. Dnes se každý učí sociální média, ve škole, na pracovišti nebo jako samouk. Sociální média rostou exponenciálně. Jste přibližně jedním z 250 milionů lidí na Facebooku, jedním z 20 milionů na Twitteru a například ještě jedním z 45 milionů na LinkedIn. Pokud tam ještě nejste, brzy tam budete, protože nemáte na výběr. Vaši blízcí, přátelé, zákazníci, dodavatelé a spolupracovníci tam již komunikují a spolupracují. Navíc 300 milionů lidí píše svůj vlastní blog. Kdybyste říkali, že jste experty na sociální média, je to jako tvrdit, že jste odborníkem na e-mail.
  2. Protože musíte dosáhnout výsledků. Expertem je totiž jen ten, kdo dosahuje ověřitelných výsledků. A to je něco úplně jiného, než umět se sociálními médii skvěle zacházet. Než o sobě začnete tvrdit, že jste odborníkem na sociální média, zeptejte se sami sebe. Jakých měřitelných výsledků jsem dosáhl. Jaký zisk jsem přinesl svému zaměstnavateli či zákazníkovi?
  3. Protože jste nahraditelní, postradatelní. Používat sociální média může každý, nemusí překonávat žádné překážky, nemusí vynakládat žádné zdroje, peníze. Používat například Facebook se každý snadno a brzy naučí v podstatě sám. Nenahraditelným se stanu jen tehdy, když vytvořím ve své odbornosti dostatek překážek (například ve formě velkého úsilí potřebného k dosažení odbornosti nebo ve formě značných investic do své odbornosti), které jsou pro druhé jen obtížně překonatelné.
  4. Protože nemůžete za své služby chtít vysokou odměnu. Nemůžete ji chtít, protože jste nahraditelní a máte mizivé možnosti jak profesně v oboru sociálních médií růst. Většinu věcí si totiž lidé mohou udělat sami s vynaložením minimálních nákladů.
  5. Protože nemůžete změřit návrat investic (ROI). Jak ROI v sociálních médiích změřit, na to ještě nikdo dosud nepřišel. Jak změříte návratnost investice do jednoho twítu nebo příspěvku na Facebooku či blogu? Vaše úsilí v sociálních médiích je zcela bezcenné, pokud ho neproměníte v prodejní výsledky nebo v hodnotu akcií. Co nemůžete změřit, to nemůžete zlepšovat a nemůžete proto nikomu slibovat, jakou hodnotu mu poskytnete. Může se stát, že vám někdo sedne na lep, a bude vám platit za blogování a twítování. Je to ale stejný podfuk, a hlavně veselá zábava, jako budování značky či spouštění reklamních kampaní. Tam také nezměříte vůbec nic.

Co je to Personal Branding?

Tvrdit o sobě, že jsem odborník na sociální média je podle Dana Schawbela (jemuž děkuji za námět pro tento článek) součástí budování osobní značky (personal branding). Zde je jeho „vědecká“ definice personal brandingu:

„V procesu budování osobní značky lidé (a podnikatelé) zjišťují a vyslovují svůj jedinečný hodnotový záměr (osobní či profesní), odlišují se od jiných a vyčnívají z davu. Svůj hodnotový záměr potom konzistentním sdělením a obrazem (představou) napříč komunikačními platformami zesilují a využívají k dosažení určených cílů. Tím si vytvářejí dobrou pověst, vážnost, důvěryhodnost a postavení expertů ve svém oboru. To je zvýhodňuje v jejich kariéře a vytváří jejich sebedůvěru.“

Nevědecky řečeno: „Personal branding je způsob, jak prodám sebe druhým.“

Pro více informací o personal brandingu velmi doporučuji knihu: Dan Schawbel, Me 2.0: Build a Powerful Brand to Achieve Career Success.

Co vy na to?

Reblog this post [with Zemanta]

Následujte mě na Twitteru
Staňme se přáteli na Facebooku
Sledujte mě na FriedFeedu
Přidejte si mě do své sítě na Delicious
Můj LinkedIn profil 

14. 7. 2009

Jak říci svému expertovi, že vůbec není odborníkem na sociální média

Joe Shlabotnik's photostream on Flickr: Expert Ability Denně jsme svědky nového jevu. Lidé o sobě prohlašují, že jsou odborníky (specialisty, experty) na sociální média. Neznalost, o co se vůbec jedná, je tak velká, že stačí „být na“ Facebooku, a už vám ve vaší firmě dávají funkci specialisty na sociální média.

Dosud neexistují žádná doporučení, akreditace či autorizace, které by odlišily skutečné přední odborníky (a těch je dosud jen hrstka) od ostatních, kteří jen využívají dnešního módního trendu – popularity sociálních médií.

Proto, jsem si dal nový úkol. Chci pomoci všem, kteří hledají vodítka, jak rozpoznat pravého experta od samozvaného šarlatána, který chce jen rychle přijít k penězům. A chci také pomoci všem, kteří se chtějí stát opravdovými odborníky na sociální média. A tyto opravdové odborníky (a odbornice) bych potom rád spojil ke spolupráci a vzájemné pomoci.

Zde je první skromný příspěvek (otestuje se sami, zda jste odborníky):

Způsoby, jak říci vašemu odborníkovi (odbornici), že vůbec není odborníkem na sociální média

  1. Sám (sama), na rozdíl od ostatních, se nazývá odborníkem, expertem, guru, „vlivným“ či evangelistou. Tyto výrazy dokonce používá jako svá uživatelská jména v sociálních médiích.
  2. Sociální média objevil(a) během posledních 16 měsíců, a v prostoru sociálních médií se před tím nikdy neangažoval(a). Snadno ho (ji) usvědčíte pomocí vyhledávání na Google.
  3. Přichází z tradiční PR, reklamní či marketingové agentury, a tvrdí, že je „sociálně mediální stratég“ a podobně.
  4. Vše, co se naučil(a) má ze čtení blogů, a nikoliv ze skutečné praxe, to znamená z aktivního používání sociálních médií. Pro důkaz ho (ji) požádejte o odkazy na média, ve kterých se angažuje. Chcete přece člověka s praxí! Mým oblíbeným vyhledávačem aktivit je Yasni.com.
  5. Používáním sociálních médií ničeho významného nedosáhl(a). Požádejte ho (ji), ať vám ukáže praktické výsledky, jak splnil(a) své vytyčené cíle za pomoci sociálních médií.
  6. Stále mluví o widgetech nebo ještě hůře, říká vám, že sociální média jsou novým komunikačním kanálem, novými push médii. Říká, že vám vybuduje stránku na Facebooku, že vám tam zadá reklamy a že vám spustí kampaně v sociálních médiích. Od takového odborníka rychle utečte, to nemá se sociálními médii vůbec nic společného.
  7. Jeho (její) životopis neobsahuje nic, co by souviselo se sociálními médii a nic, čeho by používáním sociálních médií dosáhl(a). Nenechte se nachytat: mít účet na Twitteru či Facebooku není žádným praktickým výsledkem.
  8. Vše co říká se strašně podobá tomu, co jste již slyšeli od Chrise Brogana či Briana Solise. Oba dva jsou skutečnými celebritami v oboru sociálních médií, a když je budete sledovat (a další top bloggery, jejichž seznam najdete v levém sloupci tohoto blogu), získáte odpovědi na 95% otázek, díky kterým vás potom už nikdo neoblbne.
  9. Sociální média nabízí jako doplňkovou službu, místo aby je integroval(a) do komplexního PR přístupu. Zpozorněte, když říká „a teď půjdeme na Twitter a na Facebook.“
  10. Mluví o MySpace. Toto médium by vám mohlo být užitečné, jen když byste se chtěli spojit se čtrnáctiletými teenagery, nezávislými hudebníky a mládeží z řad převážně hispánského a černošského obyvatelstva USA.
  11. Z jeho sociálních sítí (prohlédněte si je) není zřejmé, že je spojen s někým z oboru (pokud je vůbec s někým spojen). Svůj blog neaktualizoval již několik let a na Twitteru konverzuje jen o počasí a o tom, co měl k večeři.
  12. Když ho (ji) hledáte na Google, je obtížné ho vůbec najít. Zeptejte se, když sám (sama) není na první straně výsledků vyhledávání, jak tam chce dostat vás?
  13. Nikdy nemluví o tom, jak bezplatně monitorovat vaši přítomnost na internetu (například pomocí Google alerts, Twitter search, Collecta, PeopleBrowsr nebo WhosTalkin). Obává se, že byste si to mohli dělat sami?
  14. Nepečuje o svůj aktivní blog (nejméně dva příspěvky měsíčně).
  15. Předkládá vám jen případové studie velkých firem s velkými marketingovými rozpočty. Umí vůbec hospodařit s co nejmenším rozpočtem a snižovat vám náklady?
  16. Výsledky měření jsou pro něj příznivé, když dosáhnete co největšího počtu následovníků a fanoušků.
  17. Říká vám, že sociální média nahradí služby zákazníkům. Ve skutečnosti naopak dobrý zákaznický servis aktivizuje zákazníky v sociálních sítích a přitahuje je k používání sociálních médií.
  18. Podle něj je předním sociálně mediálním odborníkem a stratégem hýčkané děcko, kterému právě skončila nástupní praxe.
  19. Když mluví o strategii v sociálních médiích, nezmiňuje se o tom nejdůležitějším: o komunikaci (i vnitřní), marketingu, reklamě, business development a o službách zákazníkům.
  20. Chce po vás peníze za zřízení vašich stránek a profilů v sociálních médiích (fujtajbl).
  21. Nabízí vám model, kdy budete platit za jednotlivé příspěvky, které za vás v sociálních médiích udělá. Takového člověka velmi rychle pošlete „někam.“
  22. Za strategii považuje především profil na Twitteru a fanouškovské stránky na Facebooku. Ha, ha, ha.
  23. Poté, co jste s ním spolupracovali, jste stejně zmatení a nejistí jako na začátku spolupráce. Dále nevíte, o co vůbec jde, co dělat a na co se soustředit. A nevidíte ani žádné výsledky, které by zlepšily váš obchod, vztahy se zákazníky a firemní kulturu.
  24. Před tím než po vás chce platit za své služby, vám nikdy neposkytne bezplatnou pomoc prostřednictvím příspěvků na blogu či metodických materiálů a nikdy vám nedoporučí skvělé bezplatné služby, kterých je velké množství.

Tento seznam jsem volně zpracoval podle článku, který společně napsali Peter Shankman and Sarah Evans. Moc za něj děkuji. Seznam samozřejmě není ani zdaleka úplný, je jen prvním podkladem k dlouhodobému úsilí, kterým vám chci usnadnit život (viz třetí odstavec shora). Co si o tom myslíte?

Aktualizace: Zapomněl jsem napsat, že se za experta na sociální média dosud nepovažuji. Snad se k tomu někdy dopracuji...

Reblog this post [with Zemanta]

Za fotografii děkuji (photo credit) Joe Shlabotnik

Následujte mě na Twitteru
Staňme se přáteli na Facebooku
Sledujte mě na FriedFeedu
Přidejte si mě do své sítě na Delicious
Můj LinkedIn profil