28. 4. 2009

Digg, Mixx, Reddit, Propeller: sociální zpravodajství (social news)

Mother Daughter Kicking contest - Scenes from Morro Bay, CA beach 21 June 2008 by mikebaird(Naposledy aktualizováno 25. 5. 2009)

Digg, Mixx, Reddit a Propeller jsou hlavní weby sociálního zpravodajství, sociálních novinek (social news). Tyto stránky obsahují zprávy, novinky, o jejichž popularitě a zajímavosti můžete hlasovat a můžete k nim přidávat vlastní komentáře.

Proč tyto stránky fungují? Proč jsou social news tak populární?

Čtenáři získávají pocit, že přispívají k popularitě zpráv, příběhů. jsou členěny v kategoriích. Komentáře můžete psát zdlouhavé, mohutné. Mixx a Reddit umožňují čtenářům tvořit vlastní témata a komunity.

K popularitě stránek Digg, Mixx, Reddit a Proppeler nejvíce přispívá, že umožňují lidem spojovat se navzájem, vytvářet sociální spojení. Jako v mnoha jiných sítích tam jsou friends (vzájemná přátelství), followers (následovníci), subscribers (následovatelé) apod. Sociální síť tvoří vaše spojení a spojení vašich spojení. Když vytvoříte dostatečně velkou síť, můžete se stát populární.

Některé weby umožňují lidem přispívat (submissions), a příspěvky potom sdílet s jejich sítí. Přispěvatelé tak žijí v naději, že získají pozornost druhých, a ti jim pak při hlasování udělí svoje hlasy.

Na titulních stránkách Digg, Mixx, Reddit a Proppeler jsou zprávy, které okamžitě vidí desítky tisíc lidí. Zde se odehrává „hra,“ lidé soutěží o popularitu svých oblíbených zpráv.

Některé weby mají „leaderboard,“ prostor pro nejpopulárnější členy, například Mixx Awards. Kdo se tam dostane, je ještě populárnější.

Velkou pobídkou pro uživatele je kombinace filtrování a soutěžení

Autoři článků, zpráv, příběhů touží dostat svoje díla na tyto weby. To je silně motivuje, aby weby sociálních zpravodajství sami propagovali. Plodí to dokonce mikro-ekonomiku, s hlasy a příspěvky se kšeftuje.

Digg, Mixx, Reddit či Proppeler mají více než půl milionu unikátních návštěvníků denně (podrobné informace z databáze CrunchBase: Digg, Mixx, Reddit, Propeller)

Související články

Následujte mě na Twitteru: @hrouda

Značky Technorati: ,,,,

Reblog this post [with Zemanta]

0 komentářů:

Okomentovat