29. 5. 2009

Web 2010: v reálném čase, mobilní, decentralizovaný, stavebnice, sociální, chytrý a smíšený

 

Not something you see every day! by Today is a good day Web se každý den mění, každý den je lepší, lépe se používá. Robert Scoble říká, že dělit web na 2.0, 3.0 a podobně je směšné. Místo toho uvádí seznam vlastností, které právě dnes vytvářejí web 2010:

  1. V reálném čase: Včera například Google uvedl svůj nový produkt Wave. Twitter, Facebook a Friendfeed také drží krok s tímto trendem, změny se na jejich stránkách zobrazují v reálném čase. Dalším trendem je vyhledávání v reálném čase.
  2. Mobilní: Příkladem jsou aplikace iPhone.
  3. Decentralizovaný: Před šesti roky jste byli aktivní pouze na svém blogu. Dnes aktivně používáte například Flickr, YouTube, Seesmic, Friendfeed či Facebook. Podívejte se třeba na Retaggr, kde všude lze být aktivní.
  4. Stavebnice: Svoje webové stránky vytváříte z předpřipravených bloků. Jednoduše je kopírujete a vkládáte. Příkladem je Google Web Elements.
  5. Sociální: Komunikujeme prostřednictvím mnoha sítí, jsme součástí mnoha komunit a firmy přidávají své zákazníky do svých sociálních sítí na internetu.
  6. Chytrý: Tento týden byl spuštěn nový vyhledávač Wolfram Alpha, který umí spoustu věcí.
  7. Smíšený: Lidé a firmy pro svá data používají tradiční servery a k nim připojené sítě a současně také cloud computingové služby například Amazonu nebo Rackspace.

Dnes a určitě také zítra se zase něco změní. Proto ani metafora ‘web 2010’ není přesná.

Související články

Následujte mě na Twitteru
Staňme se přáteli na Facebooku
Sledujte mě na FriedFeedu
Přidejte si mě do své sítě na Delicious
Můj LinkedIn profil

Značky Technorati:

Reblog this post [with Zemanta]

1 komentář:

  1. Veľmi zaujímavé postrehy. Len je toho strašne veľa. Aké si z toho zobrať ponaučenie? Ako predbehnúť ostatných?

    OdpovědětVymazat