11. 8. 2008

Začátek, kterým nic nezačíná

Dlouho jsem pracoval, připravil nový produkt. Teď ho uvedu na trh. Rozjedu velkolepé představení, velkou slavnost, to bude bomba, skvělý začátek, velkolepě představím novinku, připravím bombastickou zahajovací kampaň, pozvu budoucí zákazníky na skvělé galapředstavení. Tak do práce...

Který z úspěšných produktů v mém okolí začínal festivalem, galapředstavením? Je za nimi spíše mnoho roků trpělivé a vytrvalé práce, pomalé vklouzávání do povědomí lidí.

Za velkým třeskem, za zahajovací galašou nového produktu se skrývá slabost ředitelů a vůdců firem. Tou slabostí či neschopností je jejich omezená, krátkodobá, limitovaná pozornost, minimální uvážení, čas který akci, kampani věnují.

Ředitelé se krátkodobě zaměří na úchvatné zahájení, předvedení novinky, a potom rychle začnou dělat něco jiného, odlišného, dalšího. Posedlost slavnostním a velkolepým uvedením produktu nutí ředitele k utrácení peněz a času v nesprávný čas na nesprávném místě. Ale opravdovou katastrofou je nedostatek trpělivosti a pozornosti, kterou by měli věnovat zákazníkům. Pro samé oslavy už na ně nezbyde čas.

Místo oslav budu raději dlouhou dobu a opakovaně vstupovat do skutečných, současných, běžných a účinných vztahů. Ty časem proměním v opravdu velkolepý zásah pozornosti svých zákazníků.

Pravý čas pro reklamu, zviditelnění, zahájení či první představení mého produktu přijde, až produkt získá svoje horující, fantazírující, blouznící, blábolící naprosté šílence, fanoušky, až zjistím, že produkt funguje, že nadchnul lidi a je unášen vzhůru stoupající vlnou popularity a podpory. Ale mnohem důležitější a nejlepší je cokoliv propagovat důsledně, pevně, zásadově, shodně, vyladěně, souhlasně a opakovaně, vytrvale, stále, trvale, houževnatě, neústupně, neodbytně, urputně a dlouho a dlouho nepřestávat. Vydržet!

Prapory, fanfáry, transparenty, prostřené stoly, vlajkovou výzdobu, náruče chryzantém, proslovy, dělové salvy, mažoretky, celebrity, přípitky, lampiony, alegorické vozy a ohňostroje si schovám na oslavy Prvního máje a dalších státních svátků.

Klíčová slova: krátkodobě a dlouhodobě...

0 komentářů:

Okomentovat