22. 12. 2008

Blog je graffiti


Dříve jsme byli čtenáři a posluchači. Četli jsme a poslouchali výtvory v podstatě cizích, neznámých lidí. S nástupem blogů (graffiti) se vše změnilo.

Co je to blog (graffiti)? Třeba to, co právě teď čtete. Je to propojeno, sledováno v síti, indexováno, šířeno dále, zesilováno, synchronizováno...

Blogy (graffiti) dnes mění čtenáře a posluchače na autory a ředitele. Dnes už nejsou oni (profesionální pisálkové) a my. Dnes jsme jen my a my.

Co byste měla hned dělat? Začněte psát blog (graffiti). O něčem, o co se opravdu staráte. Za pár měsíců se zamyslete, zda vás to změnilo. Vsadím se o vše, co mám, že vás to změní. Mě to mění každý den.

Blogování (graffiti) spojuje tři touhy:
  • slyšet svůj vlastní hlas

  • být slyšena druhými

  • slyšet, co si myslí davy
Poprvé v historii má graffiti na zdi (blog) větší váhu, než oficiální verze jakékoliv instituce (včetně té vaší, třeba firmy):
  • Věřím, že každý má co říci.

  • Věřím, že jsou lidé, které to zajímá.

  • Věřím, že chcete říkat pravdu o své touze.

  • Věřím, že se tomu zaprodáte na měsíce, ale spíše na roky, na celý život.
Ve vašem inzerátu, ve vaší reklamě jde o vás. V blogu (graffiti) jde o vaše čtenáře. Je to čestný rozhovor mezi vámi a lidmi, které to zajímá, kteří mají svůj názor, a někdy i touhu.

Vytvořte blog (svoje graffiti). Je to prostředí, ve kterém se spojíte s lidmi. Mnohem důležitější ale je, že spojíte svoje čtenáře mezi sebou. Lidé se chtějí hlavně spojovat mezi sebou, ani ne tolik s vámi. Blogováním jim v tom pomáháte. A pomáhat lidem má význam. Povzbuzujete je, aby se angažovali ve vzájemných vztazích.

A jděte ještě dále. Napojte svůj blog na „social“ (to je anglicky :)). Social je třeba Twitter, FriendFeed, Facebook, LinkedIn. To jsou sociální média, prostředí pro setkávání lidí, kde lidé vstupují do vzájemných vztahů.

Jsem přesvědčen, že na formě a vzhledu blogu záleží jen málo. Podstatná je vaše touha, vášeň, opravdovost. To je obsahem a smyslem blogu (graffiti).

K napsání tohoto článku mě inspirovala kniha Setha Godina Meatball Sundae.

Máte svůj vlastní blog? Rád bych se na něj podíval. Pošlete mi, prosím odkaz.

0 komentářů:

Okomentovat